Jouko Mäki-Lohiluoma

Jouko Mäki-Lohiluomalla on erityinen taito. Hän hyödyntää seiväshyppyuraltaan perimäänsä koordinaatiokykyä Yhden Joukon Yhtyeessään, jossa hän samaan aikaan laulaa sekä soittaa huuliharppua ja bassokielellä varustettua erikoiskitaraansa. Kun Jouko tepastelee eteenpäin, kenkiin kiinnitetty naru-vipu -systeemi paukuttaa selässä olevia rumpuja. 

Mäki-Lohiluoma aloitti esiintymisen 70-luvun lopulla seurakunnan nuorten ja lasten tapahtumissa trubaduurina tai Takapulpetin pojat -bändinsä kanssa. Yhden Joukon Yhtyeen perustamisen jälkeen v. 1990 ohjelmisto laajeni ja keikkoja alkoi olla myös kapakoissa, festareilla, toritapahtumissa jne.  Omia pitkäsoittolevyjä Jouko on julkaissut kymmenen. TV:ssä häntä on nähty esimerkiksi Talent Finland -ohjelmassa, Pikku kakkosessa (Herra Heinämäen Lato-orkesterin voimamies Horsmana) – ja Kummelissa.

Alunperin Jouko tuli tunnetuksi omista lauluistaan, erityisesti niiden hyvistä sanoituksista, jotka nojaavat suomalaisen runon perinteeseen huolellisine riimeineen ja kielikuvineen. Joukon tekstit saattavat olla yhtä aikaa sekä vitsikkäitä että liikuttavia. Ohjelmistoa on kaikenikäisille, ja  biisivalinnat Jouko tekee tilanteen mukaan. Usein kuullaan tarina puliukko Virtasen kirkkovierailusta, tai taannoinen radiohitti, ”Transitmies”.  Uskonnollista sanastoa lauluissa ei suoraan yleensä ole, mutta rivien välistä voi löytää viittauksia Jeesuksen puheisiin. 

 Yhden Joukon Yhtyeen esitys on eräänlainen yhdistelmä stand up -komiikkaa ja oikeasti hyvältä kuulostavaa musiikkia. Eikä tämä bändi hajoa – ainakaan mihinkään pieneen riitaan.

Lipunmyynti